Avertismentul ANPC pentru toți românii care fac cumpărături de Paște. Cum eviți țepele în Săptămâna Mare, la ce să fii atent
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis recent un comunicat de presă prin care avertizează consumatorii români despre precauțiile necesare în timpul cumpărăturilor pentru sărbătorile de Paște.
În mod specific, ANPC a subliniat riscurile asociate cu achiziționarea ouălor și a altor produse alimentare de la vânzători neautorizați și din locuri nepotrivite.
Alegerea ouălor și produselor din carne
“Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semi globulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş”, se menţionează în comunicat.
Unul dintre principalele avertismente ale ANPC se concentrează pe achiziția ouălor. Consumatorii sunt îndemnați să cumpere ouă doar din locuri special amenajate și autorizate, evitând achizițiile de la marginea drumului, chiar dacă prețurile sunt mai mici. Ouale trebuie să fie păstrate la temperatura adecvată, să aibă coaja intactă și să nu prezinte mirosuri străine. De asemenea, la spargerea oului, albușul ar trebui să fie dens și transparent, iar gălbenușul semi globulos și bine delimitat.
“Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din “portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine”, precizează ANPC.
Pentru achiziționarea cărnii, inclusiv carnea de miel, și a produselor din carne, ANPC recomandă locuri special amenajate și dotate, cum ar fi măcelăriile sau magazinele alimentare autorizate. Este esențial să se evite cumpărarea de carne de la persoane sau din locuri neautorizate, precum „portbagajele mașinilor”, deoarece acestea nu pot asigura condiții optime de transport și depozitare.
Etichetarea și informațiile obligatorii
În ceea ce privește vopseaua pentru ouă, consumatorii trebuie să se asigure că achiziționează produse numai din locuri autorizate și să citească cu atenție eticheta produsului, care trebuie să includă numele producătorului, lista ingredientelor și instrucțiuni de utilizare. Utilizarea vopselei neadecvate, cum ar fi cea tipografică sau pentru textile, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.
Etichetarea corectă este crucială și în cazul produselor de patiserie, ciocolatei, produselor pe bază de cacao și băuturilor alcoolice. Etichetele trebuie să conțină informații complete despre ingredientele alergene, cantitatea netă, condițiile de depozitare, producător și durabilitate. Pentru produsele importate, etichetele trebuie să fie în limba română și să conțină toate informațiile necesare pentru identificare și informare.
Recomandări generale
“Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziţionată sub forma refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului, nu trebuie achiziţionate”, recomandă ANPC.
ANPC recomandă ca, înainte de achiziție, consumatorii să verifice concordanța între prețurile afișate la raft și cele de pe bonurile de casă. Produsele preambalate cu ambalaje deteriorate trebuie evitate, iar carnea refrigerată achiziționată trebuie transportată în condiții igienice și depozitată rapid la frigider.
Prin respectarea acestor indicații, consumatorii pot evita problemele legate de calitatea alimentelor și pot sărbători Paștele în condiții de siguranță și sănătate. Acest comunicat reprezintă un efort continuu al ANPC de a asigura că drepturile consumatorilor sunt protejate și că produsele disponibile pe piață sunt conforme cu standardele de siguranță alimentară